Tansania 2011


Syyskuu 2011

Image

Lähetyssaarnaaja Gotte Stenroos raportoi:

ImageRN-ruokaa on jaettu Domanga. Kipamba, Nambasita, Eshkesh, Endadgulda, Momgo wa mono, Endajachi, Yayeda chini, Endadaudu, Endagichan, Endanawish Gembak, Masyeda, Umbur, Udaya, Kusumay, Endala, Endmarariye, Qrus ja Basodawish nimisissä kylissä ja niiden lähialueilla. 1800 perhettä on tähän mennessä saanut ruoka-apua. Osa ruoasta on varastoitu ja jaetaan myöhemmin.

Olemme tavanneet monia rikkinäisiä ihmisiä ja kuulleet traakisia ihmiskohtaloita. Eräs isä juoksi luoksemme itkien. Hänen vaimonsa oli kuollut viikkoa ennen kun saavuimme kylään synnyttäessään kaksosia. Heillä oli viisi lasta mutta ei mitään syötävää. Enää ei ollut lehmiä eikä vuohiakaan myytäväksi. He joutuivat kävelemään 15 km saadakseen vettä. Ruoka, minkä veimme pelasti heidät nälkäkuolemalta. Perhe selviää ruokamäärällä muutamia kuukausia ja palaamme vielä ennen joulua kylään uuden  ruokakuorman kanssa.

Monet perheet rikkoutuvat. Isät lähtevät etsimään töitä mutta eivät palaa takaisin vaan jättävät äidin yksin huolehtimaan suuresta perheestä. Monesti nuoretkin lähtevät ja yrittävät löytää jostain toimeentuloa. Naiset kävelevät yhä pitempiä matkoa jopa 20 km saadakseen vettä, koska monet juomapaikat ovat kuivuneet. Sitten he jonottavat pitkään vesijonoissa ja joutuvat kävelemään vielä  20 km takaisin kotiin. Monien perheiden päivät kuluvat heidän yrittäessään etsiä elämän perustarpeita ja yrittäessään selviytyä.
Kiitos, että autatte ihmisiä, joita ette tunne. Tietäkää, että he rukouksissaaan kiittävät teistä ja avustanne. 

Heinäkuu 2011

Image

Itä-Afrikan nälänhätä on muuttunut erittäin kriittiseksi. Yli 10 miljoonaa ihmistä on vaarassa kuolla nälkään. Tilanne on pahin 60 vuoteen. Ruokkikaa Nälkäiset jakaa ruoka-apua Tansanian nälänhätäalueella. Tähänkin kotiin viedään ruoka-apua.

Lähetyssaarnaaja Gotte Stenroosin raportti:

Nälänhätä on iskenyt itäiseen Afrikkaan, myös Tansaniaan. Suurin osa maan pohjois -osasta missä työskentelemme ja rannikkoalue kärsii kuivuudesta. Tänä vuonna ei ole saatu satoa lainkaan ja nälänhätä syvenee. Tilanne on jo nyt vakava ja pahenee entisestään ensi syksyn ja kevään aikana. Seuraava sato, jos sitä saadaan, niitetään touko/kesäkuussa 2012. Rift Valleyn laaksossa ei ole saatu tarpeeksi sadetta 10 vuoteen eikä myöskään kunnon satoa. Olemme tyhjentäneet ruokavarastot. Olen valmis heti kun mahdollista ostamaan lisää ruokaa, varastoimaan ja jakamaan sitä.

Monista kylistä ihmiset soittavat ja pyytävät hädissään apua. Eri kouluista opettajat ovat jo useaan otteesen pyytäneet ruokaa. He kertovat kuinka lapset eivät saa ruokaa kotona eikä enää koulussakaan. Uskovat rukoilevat jokapäiväistä leipää. Nyt kun maissia on vielä tarjolla sitä tulisi ostaa. On myös varmaa, että pian hinnat nousevat ennätyskorkealle. Tilanne on erittäin kriittinen.