Sambia 2008

Lokakuu 2008

Steve Sumrall, RN-järjestön kansainvälinen johtaja, ja Randy Souza kenttätyön johtaja viettivät viikon Sambiassa ja jakoivat ruokaa Lusakan köyhille. He näkivät omin silmin lasten suuret tarpeet. Eräässä koulussa he tapasivat Simonin kymmenvuotiaan pojan, joka vei heidät katsomaan äitiään. Äiti on liikuntakyvytön ja Simonin vastuulla on etsiä syötävää heille molemmille. Simon on nyt päässyt kristilliseen kouluun, missä hän saa kaksi ateriaa päivässä.Hänellä on kuitenkin huoli äidistä, koska koulupäivän jälkeen jää liian vähän aikaa etsiä äidille ruokaa. Steve Sumrall ja Randy kohtasivat satoja haavoitettuja Simonin kaltaisia lapsia, joiden kohtalo kosketti heitä syvästi.

Suurimmassa osassa orpokoteja, joissa vierailtiin on yksi vessa 300-400 lapselle. Juoksevaa vettä ei ole.Koulurakennuksissa ei ole sähköä eikä ikkunoita. Usein lapsia istui useita kymmeniä likaisella sementtilattialla vieri vieressä eikä kaikille riittänyt ruokaa jaettavaksi. Sängyistä on pula. Katulapsille olisi tärkeä voida tarjota turvaa yöksi, koska heille on öisin suuri riski joutua prostituution pyörteisiin. Sadekautena kadulla nukkuminen altistaa heidät myös sairauksille, koska lämpötila laskee silloin tuntuvasti.

Alla Steve Sumrallin kertomana Ainelin, Mison ja Fostinan tarinat:

Aineli Zulu 13 vuotta Miso Zulu 8 vuotta

Ainelin ja Mison äiti kuoli malariaan lokakuussa 2007. Kun kysyin heidän isästään tytöt eivät osanneet kertoa milloin ja mihin hän on kuollut. Aineli ja Miso asuvat isovanhempiensa luona, joilla ei ole minkäänlaisia tuloja.Tytöt saavat koulupäivinä ruoan kristillisessä Lusunga Community koulusta. He kertoivat, että viikonloppuisin on vaikea löytää ruokaa ja siksi he odottavat aina innolla pääsevänsä maanantaina kouluun, missä saavat kunnon ateriat.

Fostina Mwale 9 vuotta

Fostina on orpo. Hänellä on lääkitys koska hän on hiv-positiivinen kuten vanhempansakin olivat. Kotona ei ole tarjota aamiaista eikä usein päivällistäkään. Hän on päässyt kristilliseen Luminary Foundation kouluun. Isovanhemmat kiittävät RN -järjestöä kouluruokailusta, koska isoisän 20 euron vartijan viikkopalkka ei alkuunkaan riitä elättämään suurta perhettä. Heillä on 10-henkinen perhe ja lisäksi heillä asuu 7 orpolasta, jotka he ovat ottaneet kadulta suojaansa.

Huhtikuu 2008

Sambian lapset odottavat apuasi!

Sambiassa asuu 11,5 miljoonaa ihmistä ja se on yksi maailman köyhimmistä ja kehittymättömimmistä maista. Maassa on 1-1,2 miljoonaa orpolasta, mikä on 10 % maan väkiluvusta. Yli 800 000 lasta on menettänyt vanhempansa aidsin tähden.

Feeding the Nations / Ruokkikaa Nälkäiset on kahden viime vuoden aikana auttanut lapsia Sambiassa ja nähnyt maan suunnattomat tarpeet. Olemme auttaneet 15 koulua ja orpokotia selviytymään jakamalla ruokaa ja perustarvikkeita.Vuonna 2006 Feeding the Nations / Ruokkikaa Nälkäiset vei apua 1,4 miljoonan dollarin arvosta, vuonna 2007 ruokaa jaettiin 1,6 miljoonan dollarin arvosta. Tänä vuonna tavoitteemme on hankkia ruokaa ja Raamattuja Sambiaan 2 miljoonan dollarin arvosta.

Toiminta kohdistuu pääkaupungin Lusakan ja sen ympäristön 15 kristilliseen orpokotiin ja kouluun. Työn laajentuessa olemme saaneet lähetyssaarnaajat Dave ja Connie Keatingin koordinoimaan projektia.Yhdessä orpokodissa asuu satoja lapsia ja useista kodeista jaetaan ruokaa myös katulapsille. Olosuhteet ovat vaatimattomat ja puutteelliset. Rotat ovat päivittäinen ongelma ja sähkö ja vesi puuttuu joistakin kodeista, mutta ilmapiiri on lämmin. Ruokaa pyritään jakamaan 1-3 ateriaa päivässä mahdollisuuksien mukaan. Osa lapsista tarvitsee myös aids-lääkitystä.

Me tarvitsemme rukouksiasi ja rahalahjojasi, jotta voimme ruokkia kaikki nämä lapset ja varustaa heitä Jumalan Sanalla.

Yksi ateria maksaa 5 senttiä.
Yksi Raamattu maksaa 5 euroa.
Kiitos, että autat näitä pieniä, jotka ovat kääntyneet puoleemme rukoillen!

Lue lisää:

Lähetyssaarnaajien Dave ja Connie Keatingin raportti avustuskohteista pääkaupungissa Lusakassa ja sen ympäristössä.